/ / Public Domain Day: Overvejelser om copyright og vigtigheden af ​​Public Domain

Public Domain Day: Overvejelser om copyright og vigtigheden af ​​Public Domain

Det første af året er Public Domain Day, en dagberegnet til at være opmærksom på ophavsretlige spørgsmål og det offentlige domæne. I Center for Study of the Public Domain har de en interessant (og nøgtern) gennemgang af værker der vil ikke gå ind i det offentlige domæne i år.

Ophavsretlige love i deres oprindelige inkarnationvar beregnet til kort at beskytte intellektuel ejendom længe nok til, at den oprindelige forfatter kunne drage fordel af værket og opretholde sig selv til at fremstille flere værker. Efterhånden som tiden skred frem, blev copyright-lovene revideret og copyright-vinduet blev udvidet (ofte spøgtigt kaldet Disney-effekten, da der sker store revisioner omkring det tidspunkt, hvor Mickey Mouse er ved at gå ind i det offentlige domæne).

Så hvad betyder det for dig? Det betyder, at hele kulturværker: film, musik, tv-shows og endda software og andre digitale kreationer effektivt fjernes fra kulturpuljen. De er indelåst i virksomhedshvelv eller ligefrem forældreløse uden nogen måde at blive sat tilbage i omløb. Her er nogle af de værker, der ville være gået ind i det offentlige domæne i år:

  • De to første bind af J.R.R. Tolkiens Lord of Rings trilogi: Ringenes fællesskab og De to tårne
  • Samuel Beckett's Venter på Godot (hans egen oversættelse / tilpasning af den originale version på fransk, En ledsager Godot, udgivet i 1952)
  • Kingsley Amis ' Lucky Jim
  • Aldous Huxley's Dørene til perception
  • Dr. Seuss ' Horton hører en hvem!

Se den fulde artikel på nedenstående link for et gennemtænkt kig på ophavsretten, og hvad det betyder, når værker er bundet sammen i stedet for frigivet til den offentlige sfære.

Hvad kunne Har du gået ind i det offentlige domæne den 1. januar 2011? [Center for undersøgelse af public domain via O’Reilly Radar]