/ / Hvordan fortelle om datamaskinen din er overopphetet og hva du skal gjøre med det

Hvordan du kan vite om datamaskinen din er overopphetet og hva du skal gjøre med det

støvfylte-datamaskin-sak

Heat er datamaskinens fiende. Datamaskiner er designet med tanke på varmespredning og ventilasjon slik at de ikke overopphetes. Hvis for mye varme bygger seg opp, kan datamaskinen din bli ustabil, plutselig slå av eller til og med lide komponentskade.

Det er et par grunnleggende årsaker til datamaskinen dinkan overopphetes. Den første er når feil oppførsel eller ødelagte komponenter genererer mer varme enn de burde. Et annet er når kjølesystemet som skal forhindre overoppheting fra å skje - enten du har en luft- eller væskekjølt rigg - ikke gjør det. I denne artikkelen skal vi se på hvordan vi kan fortelle når overoppheting er problemet, og hvordan vi kan begrense problemet.

Hvordan PC-en din kjøler seg ned

I SLEKT: Slik styrer du PC-viftene for optimal luftmengde og kjøling

Datakomponenter genererer en god del varmeved normal bruk. De er designet med tanke på dette, og det er flere kjølesystemer innebygd i de fleste PC-er. Med mindre du bruker en væskekjølt rigg (som de fleste vanlige brukere ikke er), er luftstrømning et av de vanligste kjølesystemene. Alle komponentene dine er avhengige av at saken din kan trekke inn kjøligere luft utenfra og utvise varm luft som bygger seg opp i saken. Hvordan hovedflyten fungerer på din PC, avhenger av designen. På grunnleggende PC-er ser du kanskje bare en enkelt eksosvifte med ventilasjonsåpninger på siden eller foran. På spill eller andre høyytelsesrigger vil du sannsynligvis se flere inntaks- og eksosvifter designet for å levere god luftstrøm over alle interiørkomponentene.

Spesifikke komponenter - som CPU og grafikkkort - er de største varmegeneratorene og har sannsynligvis ekstra kjølesystemer alle sine egne. Du vil vanligvis se en kjølevæske som er koblet til CPU-en din som er designet for å trekke varmen fra prosessoren og en tilkoblet vifte for å trekke den varmen bort fra CPU-en og kjøleribben.

Grafikkort har vanligvis en eller flere vifter direkte festet til dem og dirigerer ofte noe av deres varmeutblåsning rett bak på PC-en.

Til slutt, men luftstrømsystemet i PC-etui er designet med et enkelt formål - fjern varmen fra de varmegenererende komponentene og deretter ut av saken.

Væskekjølte systemer fungerer på samme måte,bortsett fra at i stedet for luftstrøm, pumper de vann (vanligvis) gjennom et sett rør og rør som kjører gjennom PC-en. Det kjølige vannet i rørene tar opp varme når det beveger seg gjennom saken og forlater saken, hvor en radiator utstråler varmen utover.

pc-vann-kjølesystemet

Er datamaskinen overopphetet?

I SLEKT: Alt du trenger å vite om Blue Screen of Death

Når du bruker PC-en til typiske oppgaver, gjør du detburde ikke ha å bekymre deg for overoppheting i det hele tatt med mindre noe virkelig er galt. Imidlertid, hvis du har problemer med systemstabilitet som brå avstengning, krasjer på blå skjermen og fryser - spesielt mens du gjør noe krevende som å spille PC-spill eller kode video - kan datamaskinen overopphetes.

Som vi nevnte før, kan overoppheting skjeav flere grunner. Det kan være at en komponent ikke fungerer som den skal. Det kan være en maskinvaredriver som ikke oppfører seg bra. Men mer enn sannsynlig er det fordi luftstrømsystemet ditt ikke fungerer så bra som det skal være. Datamaskinens tilfelle kan være full av støv, en vifte kan ha mislyktes, noe kan blokkere datamaskinens ventilasjonsåpninger, eller du kan ha en kompakt bærbar datamaskin som aldri ble designet for å fungere med maksimal ytelse i timevis.

Overvåke datamaskinens temperatur

Husk at forskjellige CPUer og GPUer(grafikkort) har forskjellige optimale temperaturområder. Før du blir for bekymret for en temperatur, må du sjekke datamaskinens dokumentasjon - eller CPU- eller grafikkortets spesifikasjoner - for å sikre at du vet de riktige temperaturområdene for maskinvaren.

I SLEKT: Slik overvåker du datamaskinens CPU-temperatur

Du kan overvåke datamaskinens temperaturer i amange forskjellige måter. Vi anbefaler Core Temp for å sjekke grunnleggende CPU-temperaturer, selv om du også kan bruke et mer avansert verktøy som HWMonitor hvis du vil komme deg inn i det pittige (eller sjekke temperaturen på grafikkortene). Hver CPU er forskjellig, men generelt, hvis temperaturen kommer til 90 grader eller høyere, opplever du sannsynligvis en unormal mengde varme. Se vår guide til CPU-overvåking for mer.

coretempmain

Verktøy som HWMonitor vil også vise deg andretemperaturer, for eksempel temperaturen på harddisken, men disse komponentene vil vanligvis bare overopphetes hvis det blir ekstremt varmt i datamaskinens tilfelle. De burde ikke generere for mye varme på egen hånd.

I SLEKT: Slik benchmarker du din Windows-PC: 5 gratis benchmarking-verktøy

Hvis du tror at datamaskinen din kan være overopphetet,ikke bare se som disse sensorene en gang og ignorere dem. Gjør noe krevende med datamaskinen din, for eksempel å spille et PC-spill eller kjøre et grafisk referanseindeks. Overvåk datamaskinens temperatur mens du gjør dette, selv sjekk igjen noen timer senere. Overopphetes noen av komponentene etter at du har presset den hardt en stund?

Forhindrer overoppheting av datamaskinen

Hvis datamaskinen overopphetes, er det noen ting du kan gjøre med det:

I SLEKT: Kan støv faktisk skade datamaskinen min?

  • Rengjør datamaskinens sak: Støv akkumuleres i stasjonære PC-tilfeller og til og medbærbare datamaskiner over tid, tetter vifter og blokkerer luftstrømmen. Dette støvet kan forårsake ventilasjonsproblemer, fange opp varme og forhindre at PC-en din kjøler seg ordentlig. Husk å rengjøre datamaskinens etui noen ganger for å forhindre støvoppbygging. Dessverre er det ofte vanskeligere å rense støv fra bærbare datamaskiner.
  • Sørg for riktig ventilasjon: Plasser datamaskinen et sted der den kanventilere seg selv ordentlig. Hvis det er et skrivebord, må du ikke skyve saken opp mot en vegg slik at datamaskinens ventilasjonsåpninger blir blokkert eller la den være i nærheten av en radiator eller oppvarming. Hvis det er en bærbar datamaskin, må du passe på at du ikke blokkerer lufthullene. Hvis du for eksempel legger en bærbar datamaskin ned på en madrass, lar den synke inn og lar den ligge der, kan det føre til overoppheting - spesielt hvis den bærbare datamaskinen gjør noe krevende og genererer varme den ikke kan bli kvitt.
  • Sjekk om viftene kjører: Hvis du ikke er sikker på hvorfor datamaskinen startetoveroppheting, åpne saken og sjekk at alle fansen løper. Det er mulig at en CPU, grafikkort eller en vifte mislyktes eller ble koblet fra, noe som reduserte luftstrømmen.
  • Still inn kjølevann: Hvis CPU-en din blir overopphetet, kan det hende det er kjøleribbenikke sitte korrekt, eller termisk lim kan være gammel. Det kan hende du må fjerne kjøleribben og påføre ny termisk pasta før du kobler kjøleribben ordentlig igjen. Dette tipset gjelder mer for snillere, overklokkere og folk som bygger sine egne PC-er, spesielt hvis de kan ha gjort en feil da de opprinnelig brukte termisk lim.
  • Dobbeltsjekk væskekjøling: Hvis du bruker væskekjøling, må du dobbeltsjekke at pumpen fungerer effektivt.

Overoppheting er en klar fare nåroverklokke CPU eller grafikkort. Overklokking vil føre til at komponentene dine blir varmere, og tilleggsvarmen vil føre til problemer med mindre du kan kjøle komponentene ordentlig. Hvis du har overklokket maskinvaren din, og den har begynt å overopphetes - vel, gasspreg overklokken!

Bildekreditt: Vinni Malek, Robert Freiberger, CORP-byrå, Don Richards