/ / Når kan du flytte en Windows-lisens til en ny PC?

Når kan du flytte en Windows-lisens til en ny PC?

Kan du overføre Windows-lisensen din mellom PC-er? Det avhenger - svaret er ikke så skåret og tørket.

Microsoft gjør disse tingene forvirrende med vilje. Windows Activation har uklare regler for å gjøre piratkopiering vanskeligere, mens lisensavtalen for System Builder forbyr ting reelle brukere gjør hver dag.

Hvorfor du kanskje vil flytte en lisens

I SLEKT: Kan du flytte en Windows-installasjon til en annen datamaskin?

Overføre en Windows-lisens (alias produktnøkkel)er ikke noe den gjennomsnittlige PC-brukeren noensinne vil trenge å gjøre. De fleste vil kjøpe en datamaskin med en Windows-lisens forhåndsinstallert. Når de oppgraderer til en ny datamaskin, kommer den nye datamaskinen med en egen Windows-lisens.

Merk at overføring av en Windows-lisens erforskjellig fra å faktisk flytte en hel Windows-installasjon til en ny datamaskin. Det er mye vanskeligere å gjøre, og det er vanligvis bedre å bare utføre en ny installasjon på den nye datamaskinen hvis det er det du trenger.

Her er noen eksempler på situasjoner der du kanskje vil flytte en lisens til en ny datamaskin:

  • Du bygger en ny datamaskin fra bunnen av og vil bruke din eksisterende Windows-lisens i stedet for å betale $ 120 for en ny.
  • Datamaskinens hovedkort mislyktes, og du må bytte det ut. Windows-aktivering anser en PC med et nytt hovedkort for å være en helt ny PC.
  • Datamaskinen din døde, og du vil bruke lisensen til å oppgradere en annen datamaskin som kjører en eldre versjon av Windows.
  • Du har installert Windows i Boot Camp på en Mac, og du vil flytte Windows-installasjonen til en annen Mac.
  • Du har installert Windows i en virtuell maskin, og du vil flytte den til en annen virtuell maskin på en annen datamaskin.

Med andre ord: hvis du allerede har en gyldig lisens som ligger rundt og ikke ønsker å kjøpe en ny, vil du overføre den.

En lisens kan bare installeres på en PC om gangen

I SLEKT: Slik avinstallerer du Windows-produktnøkkelen før du selger PC-en

Uansett hvilken type lisens du har, kan du detbare ha den installert på en PC om gangen. Det er Microsofts regel. Så selv om du kanskje kan flytte en lisens til en annen PC, skal du fjerne den fra den første PCen før du gjør det. Du kan gjøre det ved å tørke av PC-ens harddisk eller til og med avinstallere nøkkelen fra Windows-systemet.

Store organisasjoner kan skaffe spesielle "volumlisenser" som lar dem aktivere flere datamaskiner med samme lisensnøkkel. Det er imidlertid det eneste unntaket fra denne regelen.

Alltid tillatt: Bytte ut hovedkort fordi det er ødelagt

Du kan oppgradere mange maskinvarekomponenteruten at Windows flirer ut, inkludert grafikkort, RAM og harddisk. Men Windows lar deg normalt ikke bytte ut datamaskinens hovedkort. Når datamaskinen din får et nytt hovedkort, anser Windows at en helt ny datamaskin og vil deaktivere seg selv.

Selv om Windows normalt ikke lar deg oppgraderedatamaskinens hovedkort, det er ett unntak, så vidt vi vet: Hvis hovedkortet mislykkes og må byttes ut, kan du flytte Windows-installasjonen til den "nye datamaskinen" med det nye hovedkortet.

Unntaket bør være tilgjengelig uansetthvilken type lisens du bruker. Det sikrer at du ikke trenger å kjøpe en ny Windows-lisens for en PC hvis hovedkortet går i stykker. For å dra nytte av dette unntaket, må du imidlertid kontakte Microsoft via telefonaktiveringsprosessen. Det kan hende du må snakke med en representant og forklare hva du gjør, ellers kan det automatiserte systemet bare fungere.

Aldri tillatt: Flytte en forhåndsinstallert lisens til en ny PC

Når du får en datamaskin som følger med Windows-systemet forhåndsinstallert av produsenten, vil Windows-lisensen alltid være bundet til den datamaskinen.

Det er ikke noe unntak fra dette, bortsett fra unntaket for å bytte ut datamaskinens hovedkort hvis det mislyktes, som diskutert over

Produsenter får disse ikke-overførbare lisensene for mindre enn du betaler for en overførbar lisens, derav begrensningen.

Alltid tillatt: Flytte en "fullversjon" eller "detaljhandel" -lisens til en ny PC

Hvis du kjøper en "detaljhandel" "fullversjon" -lisens - detteer vanligvis bare noe du gjør hvis du bygger din egen PC, installerer Windows på en Mac eller bruker en virtuell maskin - du kan flytte den alltid til en ny PC.

Etter at du har flyttet lisensen flere ganger,Windows kan gi deg en aktiveringsfeil og ber deg ringe Microsoft for å aktivere datamaskinen. Microsofts representanter vil tillate det. De vil bare sørge for at du ikke installerer den samme lisensen på flere PCer om gangen. Så lenge du bare har produktnøkkelen installert på en PC om gangen, har du det bra.

Kanskje tillatt: Flytte en "OEM" eller "System Builder" -lisens til en ny PC

I SLEKT: Hva er forskjellen mellom "System Builder" og "Fullversjon" -utgavene av Windows?

Hvis du bygde din egen datamaskin og kjøpte en"Systembuilder" eller "OEM" -lisens for Windows - som er litt billigere enn den fulle detaljhandellisensen - den OEM-lisensen er ment å bli bundet til den første datamaskinen du installerer den på. Spesifikt blir denne lisensen knyttet til det aktuelle hovedkortet.

I følge lisensavtalen er du ikke detment å installere den systembyggerlisensen på en ny datamaskin. Men det er bare det lisensen sier. Selv om System Builder-lisensen din sannsynligvis ikke klarer å aktivere når du skriver inn produktnøkkelen på en annen datamaskin, kan det være en vei rundt dette.

Etter at produktnøkkelen mislykkes, kan du velge åaktivere via andre metoder og bruk Microsofts automatiserte telefonsystem. Vi har sett rapporter om at dette systemet ofte vil aktivere Windows-installasjonen for deg der en normal produktnøkkel mislykkes. Dette er ikke teknisk tillatt i henhold til lisensavtalen, så det er ikke garantert. Ikke stole på at dette fungerer! Men vi har hørt nok rapporter fra den virkelige verden til å vite at dette er en mulighet.

Aldri tillatt: Flytte en Windows 10-oppgradering “Digital Entitlement” til en ny PC

I SLEKT: Få Windows 10 gratis etter 29. juli, med et lite forarbeid nå

hvis du har benyttet deg av gratis Windows 10oppgraderingstilbud, registrerte Microsoft datamaskinens maskinvare som "digital rettighet". Du mottar faktisk ikke en Windows-lisensnøkkel. I stedet, når du installerer Windows 10 på den datamaskinen i fremtiden, vil den automatisk aktiveres.

Det er ingen måte å flytte denne "digitale rettigheten"lisens til en ny datamaskin. Det er assosiert med den spesielle maskinvaren du oppgraderte til Windows 10. Ja, selv om du oppgraderte et system som kjørte en Retail-lisens på Windows 7 eller 8.1 som tillot deg å flytte den til andre PCer, kan du ikke flytte det resulterende Windows 10 lisens til en ny PC. Imidlertid bør Microsoft la deg aktivere Windows 10 på en PC hvis du måtte bytte ut hovedkortet fordi det var ødelagt. Det aktiveres ikke automatisk - du må kontakte Microsoft og forklare at du byttet ut hovedkortet fordi det var ødelagt.


Hvis du vil ha muligheten til å flytte en Windows-lisensmellom PC-er så mange ganger du vil - selv om den bare kan installeres på en PC om gangen - sørg for å få "Retail" eller "Full Version" -lisensen i stedet for den billigere System Builder-lisensen. System Builder-lisensen kan migrere, men det er ingen garanti, så det er verdt de ekstra pengene for en lisens som er designet for å bli flyttet.

Selvfølgelig trenger du faktisk ikke en Windows-produktnøkkel for å installere og bruke Windows 10.