/ / Hvordan fortelle et maskinvareproblem fra et programvareproblem

Hvordan fortelle et maskinvareproblem fra et programvareproblem

PC-blå-skjerm

Datamaskinen din ser ut til å fungere som den skal - det er densakte, programmer krasjer eller Windows kan være blåskjerm. Feiler maskinvaren på datamaskinen din, eller har den et programvareproblem som du kan fikse på egenhånd?

Dette kan faktisk være litt vanskelig å finne ut av. Maskinvareproblemer og programvareproblemer kan føre til de samme symptomene - for eksempel kan hyppige blåskjermbilder av døden være forårsaket av enten programvare eller maskinvareproblemer.

Datamaskinen går tregt

Vi har alle hørt historiene - noens datamaskinbremser over tid fordi de installerer for mye programvare som kjører ved oppstart, eller det blir infisert med skadelig programvare. Personen konkluderer med at datamaskinen deres bremser opp fordi den er gammel, så de erstatter den. Men de tar feil.

Hvis en datamaskin går tregere, har den en programvareproblem som kan løses. Maskinvareproblemer skal ikke føre til at datamaskinen din går tregere. Det er noen sjeldne unntak fra dette - kanskje CPU-enheten din overopphetes og den klokker seg ned, kjører saktere for å holde seg kjøligere - men mest langsomhet skyldes programvareproblemer.

Blå skjermer

I SLEKT: Alt du trenger å vite om Blue Screen of Death

Moderne versjoner av Windows er mye mer stabile enn eldre versjoner av Windows. Når det brukes pålitelig maskinvare med godt programmerte drivere, bør en typisk Windows-datamaskin slett ikke blåskjerm.

Hvis du møter hyppige blåskjermbilder, er det en god sjanse for at maskinvaren til datamaskinen din mislykkes. Blå skjermer kan imidlertid også være forårsaket av dårlig programmerte maskinvaredrivere.

Hvis du nettopp har installert eller oppgradert maskinvaredrivere og blå skjermer starter, prøv å avinstallere driverne eller bruke systemgjenoppretting - det kan være noe galt med driverne. Hvis du ikke har gjort noe med driverne dine nylig og blåskjerm starter, er det en veldig god sjanse for at du har et maskinvareproblem.

Datamaskin vil ikke starte opp

I SLEKT: Hva gjør jeg når Windows ikke starter

Hvis datamaskinen ikke starter, kan du ha detenten et programvareproblem eller et maskinvareproblem. Forsøker Windows å starte opp og mislykkes delvis gjennom oppstartsprosessen, eller kjenner datamaskinen ikke lenger harddisken eller slipper den ikke på? Les vår guide for feilsøking av oppstartsproblemer for mer informasjon.

Når maskinvaren begynner å mislykkes ...

Her er noen vanlige komponenter som kan mislykkes, og problemene deres feil kan forårsake:

  • Harddisk: Hvis harddisken din begynner å svikte, er filene påharddisken din kan bli ødelagt. Du kan se lange forsinkelser når du prøver å få tilgang til filer eller lagre på harddisken. Windows kan slutte å starte helt.
  • prosessor: En CPU som ikke fungerer, kan føre til at datamaskinen ikke blir detoppstart i det hele tatt. Hvis CPU overopphetes, kan datamaskinen din blåskjerm når den er under belastning - for eksempel når du spiller et krevende spill eller koder video.
  • RAM: Programmer skriver data til RAM og bruker demfor kortvarig lagring. Hvis RAM-en begynner å mislykkes, kan det hende at et program skriver data til en del av RAM-en, og leser den senere og får en feil verdi. Dette kan føre til brudd på applikasjoner, blå skjermer og filkorrupsjon.
  • Grafikkort: Problemer med grafikkort kan føre til grafikkfeil mens du gjengir 3D-innhold eller til og med bare mens du viser skrivebordet. Hvis grafikkortet overopphetes, kan det krasje grafikkdriveren eller føre til at datamaskinen din fryser mens den er under belastning - for eksempel når du spiller krevende 3D-spill.
  • fans: Hvis noen av fansen mislykkes i datamaskinen din,komponenter kan overopphetes, og det kan hende du ser problemer med CPU eller grafikkort ovenfor. Datamaskinen din kan også slå seg brått av, slik at den ikke overopphetes og skader seg selv.
  • hovedkort: Hovedkortproblemer kan være ekstremt tøffe å diagnostisere. Du kan se sporadiske blå skjermer eller lignende problemer.
  • Strømforsyning: En strømforsyning som ikke fungerer, er også tøff ådiagnostisere - det kan levere for mye strøm til en komponent, skade den og forårsake funksjonsfeil. Hvis strømforsyningen dør helt, slås ikke datamaskinen på og ingenting vil skje når du trykker på strømknappen.

Andre vanlige problemer - for eksempel en datamaskin som bremser - vil sannsynligvis være programvareproblemer.

Det er også mulig at programvareproblemer kan forårsake mange av symptomene ovenfor - skadelig programvare som kobles dypt inn i Windows-kjernen kan føre til at datamaskinen din blir blåskjerm, for eksempel.

dead-datamaskin

Den eneste måten å vite helt sikkert

Vi har prøvd å gi deg en ide om detforskjell mellom vanlige programvareproblemer og maskinvareproblemer med eksemplene ovenfor. Men det er ofte tøft å vite det med sikkerhet, og feilsøking er vanligvis en prøve og feiling. Dette gjelder spesielt hvis du har et periodisk problem, for eksempel datamaskinens blåskjerm et par ganger i uken.

Du kan prøve å skanne datamaskinen din etter skadelig programvareog kjører Systemgjenoppretting for å gjenopprette datamaskinens systemprogramvare tilbake til forrige arbeidsstatus, men disse er ikke garantert måter å løse programvareproblemer.

Den beste måten å finne ut om problemet duhave er en programvare eller maskinvare som man må bite i kulen og gjenopprette datamaskinens programvare tilbake til standardtilstanden. Det betyr at du installerer Windows på nytt eller bruker Refresh eller reset-funksjonen i Windows 8. Se om problemet fortsatt vedvarer etter at du har gjenopprettet operativsystemet til standardtilstanden. Hvis du fremdeles ser det samme problemet - for eksempel hvis datamaskinen din har blåskjerm og fortsetter å blåskjerm etter installering av Windows på nytt - vet du at du har et maskinvareproblem og trenger å fikse eller bytte ut datamaskinen. Hvis datamaskinen krasjer eller fryser mens du installerer Windows på nytt, har du definitivt et maskinvareproblem.

Selv dette er ikke en helt perfekt metode - foreksempel, kan du installere Windows på nytt og installere de samme maskinvaredriverne etterpå. Hvis maskinvaredriverne er dårlig programmert, kan det hende at blåskjermene fortsetter.


Blåskjermbilder av død er ikke så vanlig på Windowsi disse dager - hvis du ofte møter dem, har du sannsynligvis et maskinvareproblem. De fleste blå skjermer du møter vil sannsynligvis være forårsaket av maskinvareproblemer.

På den annen side er andre vanlige klager som "datamaskinen min har redusert" enkle programvareproblemer som kan løses. Hvis du er i tvil, kan du sikkerhetskopiere filene dine og installere Windows på nytt.

Image Credit: Anders Sandberg på Flickr, comedy_nose på Flickr