/ / Hvordan “Windows Sonic” romlig lyd fungerer

Hvordan “Windows Sonic” romlig lyd fungerer

Microsoft la til “Windows Sonic” romlig lyd tilWindows 10 tilbake i skaperoppdateringen. Windows Sonic for hodetelefoner er deaktivert som standard, men du kan aktivere det for virtuell surroundlyd. Dette alternativet er også tilgjengelig på Xbox One.

Hvordan aktivere Windows Sonic

Du kan enkelt slå denne funksjonen av eller på fralydikonet i varslingsområdet ditt. Høyreklikk høyttalerikonet, pek på romlig lyd og velg “Windows Sonic for hodetelefoner” for å aktivere det. Velg “Av” her for å deaktivere Windows Sonic.

Hvis du ikke ser et alternativ for å aktivere romlig lyd her eller i Kontrollpanel, støtter ikke lydenheten din den. Dette alternativet vil for eksempel ikke være tilgjengelig når du bruker innebygde bærbare høyttalere.

Du kan også få tilgang til denne funksjonen fra lydkontrollpanelet. Gå til Kontrollpanel> Maskinvare og lyd> Lyd for å starte den.

Dobbeltklikk på avspillingsenheten du vilaktiver Windows Sonic for, klikk på "Romlig lyd" -fanen og velg "Windows Sonic for hodetelefoner" i boksen. Du kan også aktivere Dolby Atmos for hodetelefoner på samme rullegardinmeny. Dette er en lignende romlig lydteknologi for hodetelefoner. Den bruker imidlertid Dolbys teknologi, og krever et kjøp på 15 dollar i appen for å låse opp.

Du kan også slå alternativet “Slå på 7.1 virtuell surroundlyd” på eller av i kategorien Romlig lyd.

På en Xbox One finner du dette alternativet på System> Innstillinger> Skjerm og lyd> Lydutgang. Velg Windows Sonic for hodetelefoner under Hodesettlyd.

Hva er romlig lyd?

Som Microsofts utviklerdokumentasjon uttrykker det,Windows Sonic er en "plattformnivåløsning for romlig lydstøtte på Xbox på Windows." Programutviklere kan bruke romlige lyd-API-er for å "lage lydobjekter som sender ut lyd fra posisjoner i 3D-rom." Alle applikasjoner kan dra nytte av dette - nye UWP-apper, tradisjonelle Windows-desktop-applikasjoner, standard PC-spill og Xbox One-spill.

Dette er nøyaktig dataene som Dolby Atmos-aktivertmottakere må blande sin romlige lyd, slik at Windows Sonic muliggjør full Dolby Atmos-støtte i de nyeste versjonene av Windows 10. Når du er parret med en Dolby Atmos-aktivert mottaker og høyttalersystem, kan lydene du hører, være plassert i 3D-plass - også loddrett som horisontalt - for en forbedret surroundlydopplevelse.

Så for eksempel hvis en lyd kommer ovenfradeg og til høyre for deg i en film, et TV-show eller et videospill, vil de oppover skyte eller takmonterte høyttalerne på høyre side av rommet ditt plassere lyden på det stedet - forutsatt at du har Dolby Atmos.

Dolby Access-appen i butikken vil hjelpe deg med å sette opp Dolby Atmos hjemmekinolyd med en Windows 10 PC.

I SLEKT: Hva er Dolby Atmos?

Hvordan fungerer romlig lyd i hodetelefoner?

Disse romlige dataene vil normalt bare være nyttigehvis du har et Dolby Atmos-system som faktisk kan bruke det. Selv om du har et tradisjonelt 7.1 stereo surroundlydsystem, får du bare normal surroundlyd med åtte kanaler lyd - syv høyttalere pluss subwooferen.

Imidlertid kan disse posisjonsdataene gi romligelyd i alle par hodetelefoner. Du trenger bare å aktivere enten "Windows Sonic for hodetelefoner" eller "Dolby Atmos for hodetelefoner." Begge fungerer på samme måte, men Dolbys versjon bruker Dolbys teknologi og har en prislapp, mens Windows Sonic bare bruker Microsofts teknologi og er inkludert gratis i Windows 10 og Xbox One.

Når du aktiverer en av disse funksjonene, vil dinWindows PC (eller Xbox One) vil blande lyden ved hjelp av posisjonsdata, og gir en virtuell romlig lydopplevelse. Så hvis du spiller et spill og det kommer en lyd ovenfra karakteren din og til høyre, blir lyden blandet før den sendes til hodetelefonene dine, slik at du hører den lyden som kommer fra over deg og til høyre.

Disse romlige lydfunksjonene fungerer bare med applikasjoner som gir geodata til Windows.

I SLEKT: Slik bruker du Dolby Atmos Surround Sound på Windows 10

Hva med 7.1 Virtual Surround Sound?

Når du aktiverer Windows Sonic for hodetelefoner,“Slå på 7.1 virtuell surroundlyd” -funksjon i Sound Control Panel er også aktivert som standard. På Xbox One heter denne funksjonen "Bruk virtuell surroundlyd."

Med 7.1 virtuell surroundlyd er aktivert, vil Windows ta 7.1 surroundlyd - for eksempel i videospill eller filmer - og blande den til stereolyd, med tanke på posisjonen til objektene, før den sendes til hodetelefonene dine. 5.1 surroundlyd vil også fungere.

For å bruke denne funksjonen riktig, må du stille denspill eller videospiller for å sende ut 7.1 surroundlyd, selv om du bruker hodetelefoner. Hodetelefonene vil fungere som en virtuell 7.1 surroundlydenhet.

I motsetning til med ekte surroundlyd er du fortsattbruker et standard par stereohodetelefoner med bare to høyttalere - en for hvert øre. Imidlertid gir den virtuelle surroundlyden flere bedre lydspor, som er spesielt nyttige når du spiller PC- eller Xbox-spill.

Disse hodetelefonfunksjonene fungerer på samme måte somsurroundlydteknologier for spillhodetelefoner som Dolby Headphone, Creative Media Surround Sound 3D (CMSS-3D Headphone) og DTX Headphone X. Men de er integrert i Windows og fungerer med et par hodetelefoner.

Den virtuelle surroundlydfunksjonen fungerer med alleapplikasjoner som gir 7.1 surroundlyd. Mange spill og filmer som ikke gir romlig lyd har 7.1 surroundlydstøtte, så dette er kompatibelt med mange flere applikasjoner.

Hvor mange applikasjoner gir posisjonsdata?

Med “Slå på 7.1 virtuell surroundlyd-funksjon aktivert, får du blandet posisjonslyd i hodetelefonene dine med et hvilket som helst 7.1 surroundlydsignal. For å få best mulig posisjonslyd, trenger du imidlertid applikasjoner som faktisk gir posisjonslyddata til Windows (eller Xbox One.)

Det er uklart hvor mange applikasjoner nåstøtter dette. Imidlertid sier Microsofts dokumentasjon at "mange app- og spillutviklere bruker tredjeparts lydgjengivelsesmotorløsninger" og at "Microsoft har inngått samarbeid med flere av disse løsningsleverandørene for å implementere Windows Sonic i sine eksisterende forfattermiljøer."

En ting er klart: Ethvert spill eller program som annonserer støtte for Dolby Atmos, vil også gi romlige data til Windows Sonic for hodetelefoner.

Uansett, med Windows Sonic for hodetelefoneraktivert, vil du fremdeles få posisjonslyd så lenge du har den virtuelle 7.1-lydfunksjonen aktivert og du bruker applikasjoner med 7.1-surroundlyd. Noen applikasjoner vil bare ha bedre posisjonslyd hvis de gir dataene til Windows Sonic.

Bildekreditt: ktasimar / Shutterstock.com.