/ / Hvorfor ser bildet av det nye HDTV-bildet mitt ut og "glatt"?

Hvorfor ser det nye bildet mitt på HDTV ut og "glatt"?

Du har pakket ut og installert den nye HDTV-en din,du har fyrt den opp, og til tross for forventningen om at alt skal se fantastisk ut på det, kan du ikke komme over hvordan alt ser uanstendig glatt og rett og slett rart ut ... nesten som om det er blitt fortet (selv om det teknisk ikke er det) . Les videre mens vi forklarer hvorfor og viser deg hvordan du løser det.

Hva det heter

Du forestiller deg absolutt ikke hva du erser. De fleste filmer og TV-serier i disse dager er filmet med 24 bilder per sekund, men video i høyere rammer er mye jevnere. Dette er ofte kjent som "Såpeopera-effekten", fordi tv-såpeopera allerede på dagen hadde lave budsjetter og brukte videokameraer med lavt budsjett i stedet for fullverdige filmkameraer som deres bedre finansierte tv-kolleger brukte. Video var imidlertid bedre enn film, så bevegelsen var jevnere.

Denne effekten, som nå dukker opp i moderne sett, ergrunnen til at mange klager på de nye HDTV-apparatene sine, og kan ikke helt sette fingeren på hvorfor de ikke liker å se på dem så mye som de gjorde sine gamle TV-er (og til og med eldre HDTV-er). Men hvorfor skjer dette?

Hvor det kommer fra

LCD-baserte HDTV-er lider av uskarphet i bevegelsen. Hver produsent og hvert design håndterer det litt annerledes, men det er uunngåelig. Måten bilder er gjengitt på et LCD-panel på, fører ganske enkelt til uskarphet i mange situasjoner, spesielt når du gir bevegelse med høy hastighet på skjermen. Virkelig fine sett med kvalitetskomponenter og rask prosessering kan i stor grad minimere det, men det er alltid der til en viss grad.

Mens eldre TV-apparater brukte 60Hz paneler - noe som betyr at dekan oppdatere bildet på skjermen opptil 60 ganger — mange moderne TV-er bruker 120Hz- eller 240Hz-paneler. Dette gjør at de kan bruke en funksjon som kalles bevegelsesinterpolering, som setter inn flere rammer mellom de eksisterende rammene for å jevne ut bevegelse, noe som reduserer enhver form for dommer eller risting i bildet.

Når du ser på nyere HD-innhold som sportsendinger som tilbyr 30 bilder per sekund innhold, de bevegelighetsfikserende algoritmene fungerer veldig bra. De har en overflod av rammer å jobbe med, og bevegelsen er rask og rasende. Når du ser på en hockeykamp på et hyggelig HDTV-sett med en videoinnmating av høy kvalitet, vil handlingen på isen og pucken som glir over for eksempel se herlig glatt ut.

Problemet, og hvor alle de ingeniørene har det vanskeligarbeid faller fra hverandre, er når du ser på vanlige gamle filmer eller show med tradisjonell hastighet på 24 bilder per sekund. Du forventer å se den samme filmkvaliteten som du er vant til, men i stedet ser du filmer med 120 bilder per sekund med kunstige rammer imellom. Sluttresultatet er en slags uhyggelig opplevelse. Nyhetsstudioet ser for livlig ut og bevegelsen til nyhetsankeret er for glatt, nesten CGI-aktig. Stuen på sitcomen du ser på har en merkelig slags falsk-3D dybde som mange synes er urovekkende. Det ser ikke ut som showene og filmene vi alle er vant til.

Hvordan fikse det

Så hvor overlater dette deg, den ulykkeligeforbruker? Heldigvis er det på de fleste settene enkelt å løse problemet. Produsenter er absolutt ikke glemme de problemene som deres interpolasjonsalgoritmer forårsaker, og forstår at det som gjør en HD-sportsbegivenhet eller en film med høy ramme (som Hobbiten) ser bra ut, kan få se på kveldens nyheter eller Avgangseleven føle seg ukomfortabel.

Som sådan er det vanligvis et alternativ på settsom har oppdateringsfrekvenser på 120Hz og over for å slå av algoritmer for bevegelsesutjevning (og de mer gjennomtenkte produsentene inkluderer til og med profiler der du kan sette opp en Cinema-profil innholdet du vil glatte ut, og en vanlig profil for innholdet du ikke vil ha glatt ). Hver produsent kaller sin fancy utjevningsalgoritme noe annerledes. Samsung kaller det Auto Motion Plus, LG kaller det TruMotion, Sony kaller det MotionFlow, og så videre. Henvis bruksanvisningen til settet ditt, eller bare rase rundt i skjermmenyen til du finner noe som ligger i nærheten av begrepene "bevegelsesutjevning", "bevegelse", "dommerreduksjon", "utjevning", etc. Der finner du alternativet for å justere og / eller slå av funksjonen og i løpet av prosessen kvitte seg med det uhyggelige, plastiske CGI-utseendet som den ultralydende utdelingen gir 24fps sendinger.

Header image av Savio Sebastian.